Hyvin toteutetulla rakennesuunnittelulla voidaan vaikuttaa koko rakennusprojektin budjettiin. Rakennesuunnittelu ottaa huomioon kohteen vakauden, käyttöiän, turvallisuuden ja vastuullisuuden tavoitteet – sekä täyttää aina lopullisen käyttäjän tarpeet. Mitä tarkemmin nämä asiat on huomioitu, sitä todennäköisemmin vältytään lisäkustannuksilta rakentamisen aikana.
Tämä artikkeli antaa sinulle lisätietoa rakennesuunnittelusta ja sen hinnan muodostuksesta. Avaamme myös, mistä omakotitalon rakennesuunnittelun kustannukset muodostuvat.
Mitä on rakennesuunnittelu?
Rakennesuunnittelu on keskeinen osa rakennusalan prosessia, joka keskittyy rakenteiden, kuten rakennusten ja siltojen suunnitteluun sekä toteutukseen. Rakennesuunnittelija määrittelee käytännössä, miten rakennelmat kestävät ja toimivat erilaisissa olosuhteissa sekä kuormituksessa.
Rakennesuunnittelu ottaa huomioon erilaisia tekijöitä, kuten rakennusmateriaalit, ympäristöolosuhteet, käyttötarkoituksen ja budjetin. Tämä vaatii tarkan laskennan ja analyysin, jotta voidaan varmistaa rakenteiden turvallisuus ja kestävyys.
Esimerkiksi siltojen rakennesuunnittelussa on otettavat huomioon maaperän ominaisuudet, liikenteen kuormitus, ympäristöolosuhteet kuten tuuli ja lämpötila vaihtelut. Näiden tekijöiden perusteella suunnittelijat määrittävät tarvittavat rakennemateriaalit ja mitoittavat rakenteet siten, että ne kestävät odotetut kuormat.
Mitä rakennesuunnittelu sisältää?
Seuraavaksi avaamme erilaisia rakennesuunnittelun osa-alueita. Rakennesuunnittelu muodostuu aina kohteen tarpeiden mukaisesti, riippuen esimerkiksi siitä, onko kyseessä uudis- vai korjausrakentaminen.
Perustukset
Perustukset asettavat rakennukselle pohjan. Rakennesuunnittelija ottaa huomioon maaperän laadun maaperätutkimuksen avulla. Sen avulla valitaan sopiva perustustyyppi, esimerkiksi paaluperustus, riippuen maaperän olosuhteista ja rakennuksen vaatimuksista.
Rakennesuunnitelmassa lasketaan perustuksiin kohdistuva kuormitus. Laskelmissa huomioidaan alueen muut rakennukset ja infrastruktuuri, jotka voivat vaikuttaa perustusten sijoitteluun.
Runkojärjestelmät
Runkojärjestelmä on rakennuksen perusrakenne, joka kantaa koko rakennuksen ja sen kuormat. Se koostuu pystysuorista pilareista ja vaakasuorista palkeista.
Vakaa runkojärjestelmä on rakennuksen tukiranka. Runkojärjestelmät tehdään kohteen tarpeiden mukaisesti eri materiaaleista, kuten betonista tai teräksestä. Pilarit ja palkit suunnitellaan kestämään kaikki rakennelmaan kohdistuvat kuormitukset, esimerkiksi tuulen ja lumen sekä muun painon.
Lujuuslaskelmat
Lujuuslaskelmat ovat insinöörin toteuttamia matemaattisia laskelmia, joilla varmistetaan, että rakenteet (kuten pilarit, palkit ja perustukset) kestävät odotetut kuormat ilman vaurioita. Lujuuslaskelmiin käytetään nykyaikaisia tietoteknisiä järjestelmiä ja niiden tarkoituksena on selvittää esimerkiksi simulaatioiden avulla, että rakennelmat tulevat kestämään.
Rakenteiden ja elementtien suunnittelu
Rakennuselementtien, kuten seinäpaneelien, lattialevyjen, pilarien, palkkien ja muiden valmistettujen osien käyttö suunnitellaan tarkasti osaksi kokonaisuutta. Valmiita elementtejä käytetään laajasti rakennusteollisuudessa nopeuttamaan rakennusprosessia ja parantamaan laadunvalvontaa, koska ne toimitetaan valmiina työmaalle asennettaviksi.
Elementtisuunnittelu sisältää elementtien mitoituksen, materiaalivalinnat ja liitostekniikoiden suunnittelun. Jokaisen elementin tulee tukea rakennuksen tai rakennelman käytettävyyttä sekä kestävyyttä. Suunnitteluvaiheessa huomioidaan myös eri rakenteiden ja niiden valmisosien kokoaminen.
Lue lisää elementtirakentamisesta ja betonielementeistä.
Käyttöiän selvittäminen
Hyvin toteutettu rakennesuunnittelu johtaa siihen, että rakennus palvelee käyttäjiään mahdollisimman pitkään. Käyttöikää arvioidessa otetaan huomioon käytettävien materiaalien kestävyys, huoltaminen, korjausmahdollisuudet ja myös tulevaisuuden tarpeet.
Omakotitalon rakennesuunnittelu – Hinta ja työvaiheet
Avaamme seuraavaksi tärkeimpiä talon rakennesuunnittelua koskevia työvaiheita. Rakennesuunnittelu toteutetaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti, yhteistyössä asiakkaan kanssa.
Hintaan vaikuttavat tekijät
Mitä vaativampi tai suurempi kohde, sitä tarkemmin rakennesuunnittelija joutuu ottamaan huomioon erilaisia laskelmia ja työvaiheita. Esimerkiksi talon perustukset, kellarin rakentaminen tai tontin sijainti, vaikuttavat työn suunnitteluun ja toteutukseen. Hintaan vaikuttaa merkittävästi myös se, onko kyseessä korjausrakentaminen vai uudisrakennus.
Työmäärään vaikuttavat tekijät
Rakennesuunnittelu ja sen työmäärä muodostuvat monesta työvaiheesta, kuten kohteen vaatimien erityisominaisuuksiensuunnittelusta. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi suuret avoimet tilat ilman väliseiniä, lasipinnat sekä energiatehokkuusvaatimukset.
Rakennuksen ympäristö, kuten rannikkotontti tai kallioinen tontti, vaativat erityisen tarkkoja rakennesuunnitelmia. Jos tontti sijaitsee rinteessä tai kallioisessa maastossa, vaikuttaa se merkittävästi talon perustuksien suunnitteluun ja rakentamiseen.
Itse perustusten rakennesuunnittelu voi vaatia erikoistekniikan huomioimisen rakennesuunnitelmassa. Jos perustukset vaativat paalutusta, rakennesuunnittelun laskelmien lisäksi tarvitaan esimerkiksi koepaalutus. Perustusten suunnittelua varten tulee huomioida käytettävät materiaalit ja laskea niiden kestävyys.
Yksikerroksinen, alle 150 neliömetrin omakotitalo
Uuden omakotitalon rakennesuunnittelu lähtee usein liikkeelle asiakkaan tarpeista ja toiveista, sekä hänen asettamastaan budjetista. Rakennesuunnittelija tarkastelee kohdetta ja tekee alustavat suunnitelmat sekä laskelmat.
Rakennesuunnittelu sisältää yleisesti:
- Talon piirustukset ja rakenteelliset laskelmat, jotka toteutetaan yhdessä arkkitehdin kanssa
- Lujuuslaskelmat ja perustuksien suunnittelun
- Talon rakenteelliset ratkaisut ja runkojärjestelmät
- Yksityiskohtainen rakennesuunnitelma (sisältää tarvittavat lausunnot rakennuslupia varten)
- Rakennusvaiheen aikainen tuki tai työmaavalvonta
Hinta arvio n. 1900-2500 €. Suurimmat kustannukset syntyvät yleensä lopullisen yksityiskohtaisen rakennesuunnitelman tekemisestä.
Oletko rakentamassa? – Muista nämä selvitykset
Uudis- ja korjausrakentaminen vaativat rakennusvalvonnalta haettavaa rakennuslupaa. Tätä varten tarvitset todistuksen rakennuspaikan hallinnasta sekä lupapiirustukset (asema-, pohja-, leikkaus- ja julkisivupiirustus).
Pieniin korjausrakentamisen toimenpiteisiin ei tarvita rakennuslupaa, vaan niihin riittävät rakennesuunnittelijan lausunto. Näitä selvityksiä ovat esimerkiksi perustamistapalausunto, kosteudenhallintasuunnitelma, luvatta rakentamisselvitys tai rakennetekninen lausunto.
Tarkasta tarvitsemasi luvat ja lausunnot kunnan rakennusviranomaisilta ennen rakentamisen aloittamista.
Rakennesuunnittelu käytäntöön – toteutamme perustustyöt ja paalutukset ammattitaidolla
Me LM Infralla viemme suunnitelmat käytäntöön. Toteutamme talojen perustukset sekä maansiirron ja paalutusratkaisut eri rakennus- ja infrastruktuuriprojekteissa. Tutustu myös aikaisempiin projekteihimme.
Lisäksi ydinosaamiseemme kuuluu tukiseinien rakentaminen kaivannoille, teräspaalutukset, putkipaalutukset ja työsillat.
Kun tarvitset rakennesuunnitelmallesi toteuttajan, ota yhteyttä.