Skip to main content

Salaojitus tarvitaan, jotta rakennuksen perustukset pysyvät mahdollisimman kuivina. Olet sitten tee-se-itse rakentaja tai kilpailuttamassa salaojaremontin hintaa, tulee sinun ymmärtää mitä salaojan asentaminen pitää sisällään.

Tässä artikkelissa vastaamme yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin salaojituksen tekemisestä. Artikkeli auttaa sinua ymmärtämään, mitä kaikkea salaojan rakentamisen yhteydessä tulee huomioida.

1. Pitääkö omakotitalossa olla salaojat?

Omakotitaloa rakentaessa, täytyy samalla asentaa salaojat, jotta talon perustukset pysyvät suojassa kosteudelta. Vanhoissa, ennen 1970-lukua rakennetuissa taloissa ei salaojaa ole välttämättä ollenkaan, tai se on rakennettu puutteellisesti. Sen seurauksena riski kosteusvaurioiden syntymisille on suuri.

Salaojien tehtävänä on estää sekä sadeveden valuminen rakenteisiin että rajoittaa maasta ylöspäin nousevaa kapillaarista kosteutta. Kapillaari-ilmiö tarkoittaa sitä, että vesi virtaa tiiviissä maassa ylöspäin. Mikäli kosteus nousee rakennuksen rakenteisiin, voi se johtaa homeen ja mikrobien kasvuun sekä sisäilma- ja kosteusongelmiin.

Erityisesti alueilla, joissa pohjavesi on korkealla, salaojat ovat välttämättömiä sokkelin kuivana pitämiseksi.

2. Kuinka syvälle salaojaputket tulee asentaa?

Salaojaputki tulee asentaa talon anturan alapuolelle. Pientalon perustukset tehdään tyypillisesti joko anturan tai maanvaraisen laatan päälle, ja sokkeli valetaan anturan päälle. Salaojaputki sijoitetaan vähintään 20 cm etäisyyden päähän talon seinästä. Lisäksi kaivannon leveyden on oltava vähintään 30 cm putkea leveämpi, jotta asennustyö onnistuu oikein.

Salaoja pitää veden kaukana rakennuksesta.

3. Kuinka kaltevaksi salaoja täytyy asentaa?

Salaojaputkien kallistaminen on välttämätöntä, jotta vesi virtaa painovoiman avulla poistojärjestelmään eikä keräänny sokkelin ympärille. Suositeltu kallistus on 10 mm/m, eli putken tulisi laskea 1 cm jokaisen metrin matkalla. Oikea kaltevuus auttaa myös pitämään putket puhtaina, sillä veden virtaus vie mukanaan mahdolliset epäpuhtaudet.

4. Millaista soraa tarvitaan salaojaan?

Salaojasoran tehtävänä on varmistaa, että vesi pääsee valumaan pois perustusten vierustalta. Sora on yleisnimitys pihalla käytettäville kiviaineksille ja se tarkoittaa esimerkiksi sepeliä tai kivimursketta. Salaojitus koostuu jakavasta ja kantavasta kerroksesta.

6–16 mm sepeli soveltuu salaojan jakavaan kerrokseen, sillä sepelistä on seulottu pois tiivistyvä aines. Sepeli estää veden seassa olevan hienon aineksen pääsyn putkeen. Salaojaputket asennetaan jakavaan kerrokseen, sillä vesi halutaan ohjata putkien sisään.

Kantavassa kerroksessa eli putkien päälle asennettavassa kerroksessa käytetään usein raekoon 16–32 mm kalliomursketta. Kalliomurske tiivistyy ja läpäisee veden paremmin, kuin sepeli. Suuremman raekoon ansiosta se estää kapillaarisen veden nousun perustuksiin. Kantavan kerroksen tarkoitus on myös kestää ylhäältä päin tuleva paine.

Sadevesijärjestelmä tulee erottaa salaojasta.5. Miten salaojan routaeristys tehdään?

Salaojituksen routaeristys pitää tehdä salaojien päälle, jotta alapuolella olevan maaperän jäätyminen ja routiminen estetään. Routaeristys suojaa salaojaa, joten eristelevyjen tulee olla vähintään 30 cm maan pinnan alapuolella. Niiden päälle levitetään tiivistettyä maa-ainesta, kuten soraa.

Lopuksi maapinta muotoillaan kaltevaksi niin, että sadevesi ohjautuu pois perustuksista kohti salaojaa.

6. Miten salaojakaivo asennetaan?

Salaojituksen salaojakaivot eli tarkastuskaivot ovat olennainen osa jokaista salaojajärjestelmää. Ne sijoitetaan talon jokaiseen kulmaan, suunnilleen 5–20 metrin välein. Salaojakaivo liitetään salaojaputkeen ja kaivon tarkastusaukko jätetään noin 10–20 cm maanpinnan yläpuolelle. Asennuksessa on huomioitava, että salaojajärjestelmä ja sadevesijärjestelmä pysyvät erillisinä, eikä sadevesiä saa ohjata salaojaputkiin.

7. Miten salaojien toimivuus tarkistetaan?

Salaojien toimivuutta tarkkaillaan tarkastuskaivoista ja tarkastus olisi hyvä suorittaa noin 5–10 vuoden välein, esimerkiksi kuvaamalla. Jos veden pinta on liian korkealla, salaojajärjestelmä ei toimi tehokkaasti. Salaojien toimivuus kannattaa testata valuttamalla vettä tarkastuskaivoon. Mikäli vesi kerääntyy paikalleen tai veden virtaaminen on heikentynyt, on salaojia aiheellista huoltaa.

Merkki toimimattomasta salaojasta on myös rakennuksen ympärille kerääntynyt vesi. Vettä voi kerääntyä esimerkiksi, jos salaojasorakerros on liian ohut tai maaperä on päässyt painumaan. Myös kalkkikerrostumat tai värimuutokset sokkelissa voivat olla merkki kosteuden pääsystä rakenteisiin ja viallisen salaojituksen seurauksia.

8. Kuinka kauan salaojat kestävät?

Salaojituksen käyttöikä on yleensä 30–50 vuotta. Erityisesti 60–80-luvuilla rakennettujen talojen salaojat ovat viimeistään nyt uusimisen tarpeessa. Esimerkiksi rintamamiestaloissa salaojat ovat usein puutteellisia tai niitä ei ole asennettu lainkaan. Lisäksi yli 30 vuotta vanhojen talojen viemärit ja lämmitysjärjestelmät on usein aiheellista uusia samalla, kun salaojaremontti tehdään.

Talon salaojituksen hinta muodostuu työn laajuudesta.9. Mitä salaojaremontti sisältää?

Salaojaremontti sisältää erilaisia toimenpiteitä, riippuen siitä, tehdäänkö puuttuva salaoja alusta asti vai korvataanko vanha salaojitus uudella. Remontin laajuuteen vaikuttaa kuitenkin salaojituksen kaivuun määrä ja rakennuksen pinta-ala, talon perustusten syvyys sekä maaperän laatu. Myös lisätöiden määrä, kuten ohjataanko vedet avo-ojaan vai hulevesialueelle, voivat vaikuttaa työn laajuuteen.

Mikäli vanha salaoja on asennettu liian lähelle maan pintaa, voidaan kaivuutöitä joutua tekemään lisää. Salaojaremontti sisältää usein myös muita korjaustöitä, kuten sokkelin vedeneristystä tai uudet viemäröintijärjestelmät. Nykyaikaiset rakennussäädökset velvoittavat myös, että sadevesijärjestelmä erotetaan salaojista.

10. Kuinka paljon omakotitalon salaojitus maksaa?

Omakotitalon salaojitus maksaa keskimäärin 12 000–25 000 €. Hinta muodostuu kohteen haastavuuden ja työn määrän mukaan. Kuten aiemmin kerroimme, voi salaojaremontti sisältää monia erilaisia toimenpiteitä, riippuen kohteen tarpeista ja kunnosta. Myös kohteen sijainti voi lisätä hintaa, sillä esimerkiksi soran ja maa-ainesten kuljetus lisää kustannuksia.

On hyvä muistaa, että toimiva salaojitus on elintärkeää talon asukkaiden kannalta, jotta home- ja sisäilmaongelmilta vältytään.

Mietityttääkö salaojaremontin hinta? Pyydä tarjous LM Infralta

Rakennuksen salaojitus on vaativa prosessi, joka onnistuu parhaiten ammattilaisen avulla. Vain ammattilaisen kädenjälki takaa sen, että salaojat todella toimivat ja ohjaavat kosteuden pois rakennuksen perustuksista.

Oletko tekemässä salaojaremonttia tai rakentamassa omakotitaloa? Toteutamme salaojituksen ja talon pohjatyöt yksityisrakentajien lisäksi myös taloyhtiöille ja julkiselle sektorille! Ota yhteyttä meihin ja kerro tarpeistasi.