Skip to main content

Mitä tehdä, jos kotitalosi alkaa vajota vain muutama vuosi rakennustyön valmistumisen jälkeen, ja kaikki siihen sijoitettu aika ja raha osoittautuvat turhiksi? Laadukkaalla pohjarakentamisella luot kestävän pohjan talon rakennustöille ja varmistat, ettei näin tapahdu. Kun maanrakennustyöt on hoidettu huolellisesti, omaisuutesi säilyttää arvonsa mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen.

Mitä on pohjarakentaminen ja mikä sen merkitys on esimerkiksi omakotitalon rakentamisessa? Tässä artikkelissa perehdymme pohjarakentamiseen ja sen merkitykseen muun muassa rakennusten vajoamisen ja kosteusvaurioiden ehkäisemisessä.

Pohjarakentaminen rakennusprosessissa

Pohjarakentamisella tarkoitetaan maanpinnan alla tehtävää rakennustyötä, jolla luodaan perusta esimerkiksi omakotitalon rakentamiselle. Pohjarakentamisen tarkoituksena on varmistaa, että rakennus perustetaan turvallisesti ja että sen perustukset ovat riittävän vakaat ja kestävät.

Omakotitalon pohjatöiden suunnittelussa on erityisen tärkeää ottaa huomioon talon tyyppi, tontin maaperä ja sijainti, sillä nämä tekijät vaikuttavat merkittävästi maanrakennustöiden laajuuteen sekä projektin kustannuksiin.

Pohjarakentamista suunniteltaessa on tärkeää huomioida rakennusprojekti kokonaisuutena. LVI- ja sähkösuunnittelun sekä pihasuunnitelmien on hyvä olla valmiina ennen pohjarakentamisen aloittamista. Näin ne voidaan huomioida pohjarakentamisessa, eikä esimerkiksi myöhemmin pihan valaisua tai rakennettavan piharakennuksen sähkökaapelia varten tarvitse uudelleen kaivaa pihaa auki.

Mitä on pohjarakentaminen?

Mikäli olet hankkinut metsäisen tontin, jolle on tarkoitus pystyttää suunnitelmiesi mukainen talo, on ennen talon näkyvien osien rakentamista kuitenkin suoritettava joukko tärkeitä toimenpiteitä. Tontilta on muun muassa raivattava puusto ja maaperä on valmisteltava rakentamiselle. Nämä toimenpiteet tontin raivauksesta perustusten asentamiseen kuuluvat pohjarakentamiseen.

Pohjarakentamisen aikana tehdyt valinnat ja toimenpiteet määrittävät kuinka hyvin rakennus kestää ajan myötä ilmeneviä rasituksia.

Miksi pohjarakentaminen on tärkeää?

Laadukas pohjarakentaminen estää rakennuksen painumisen, suojaa sitä kosteudelta ja varmistaa, että rakennus kestää maaperän liikkeet. Jos pohjarakentamista ei suoriteta huolellisesti, eikä sen aikana huomioida muun muassa maaperän kantavuutta tai pohjaveden korkeutta, rakennus voi painua tai kallistua, mikä johtaa kalliisiin korjauksiin.

Salaojitus ja muu vedenhallintajärjestelmä taas estävät kosteuden tunkeutumisen rakennuksen perustuksiin ja suojaavat näin pitkäaikaisilta kosteusvaurioilta.

Pohjarakentaminen on siis paljon enemmän kuin pelkästään rakennusprosessin näkymätön alkuvaihe – se on koko rakennuksen turvallisuuden ja kestävyyden perusta.

Maanrakennus on laaja kokonaisuus, johon liittyy useita vaiheita, joissa on huomioitava maan oikeanlainen käsittely ja se, että erilaiset maaperät vaativat erilaisia pohjatöitä.Pohjarakentamisen vaiheet

Jokainen pohjarakentamisen vaiheista on tärkeä ja vasta onnistunut kokonaisuus takaa sen, että tuleva rakennus seisoo vakaalla pohjalla. Pohjarakentaminen alkaa tontin valmisteluilla ja päättyy perustusten asentamiseen. Mitä kaikkea tähän prosessiin sitten liittyy?

Seuraavaksi käymme läpi pohjarakentamisen työvaiheet.

Maaperätutkimus ja tontin valmistelu

Rakentaminen tulisi aina aloittaa maaperätutkimuksella. Tämän avulla voidaan selvittää esimerkiksi maaperän kantavuus ja mahdollinen pilaantuneisuus.

Maaperän kunnon selvittäminen on tärkeää tehdä ennen rakentamisen aloittamista, sillä se määrittää minkälaisia maanrakennustöitä tontille tarvitaan ja näin ollen sillä on suuri vaikutus myös rakennusprojektin hintaan. Muista myös varmistaa ennen työn aloittamista, että mahdolliset viranomaisilmoitukset on tehty ja tarvittavat luvat hankittu.

Kun maaperän kunto on selvillä ja sen mukaiset suunnitelmat valmiina, voidaan aloittaa tontin raivaaminen. Uuden rakennuksen tieltä puretaan mahdolliset vanhat rakennukset sekä poistetaan esimerkiksi puut ja pensaat. Mikäli alueella on säilytettävää kasvillisuutta tai rakenteita, ne suojataan tässä vaiheessa. Raivauksen päätteeksi purku- ja raivausjäte käsitellään ja poistetaan työmaalta.

Alueella mahdollisesti kasvavaa koivua, mäntyä ja muuta hyötypuuta voi hyödyntää myöhemmin polttopuina, joten ne kannattaa ottaa talteen.

Kaivuutyöt ja maansiirto

Kun tontti on valmisteltu, voidaan siirtyä kaivuutöihin. Tässä vaiheessa rakennettavalta alueelta poistetaan perusmaata ja tilalle tuodaan routimatonta, paremmin kantavaa materiaalia. Mahdollinen muu huono maa-aines kaivetaan ja korvataan rakennuksen alle paremmin sopivalla materiaalilla. Kaivuutöiden yhteydessä rakennuksen alle jäävään perusmaahan tehdään tarvittavat kallistukset salaojitusta varten.
Kallioisilla alueilla myös louhinta tapahtuu tässä työvaiheessa.

Kun kaivuutyö on valmis, pohjamaan päälle tiivistetään sopivaa maa-ainesta. Tähän tarkoitukseen käytetään useimmiten mursketta. Jos pohjamaan kantavuus on huonoa, toteutetaan vielä paalutus turvaamaan alustan kantavuutta.

Pohjatöiden jälkeen tehdään anturoiden ja kivijalan muottityöt ja raudoitukset. Myös routaeristeet asennetaan tässä vaiheessa. Routaeristeiden tyyppi määrää, asennetaanko ne ennen muottitöitä vai vasta niiden jälkeen.

Tutustu lisää paaluperustukseen.

Salaojitus ja vedenhallinta osana alustan täyttöä

Salaojitus ja vedenhallinta ovat kriittisiä osia kosteusvaurioiden ehkäisemisessä. Ne suoritetaan alustan täytön yhteydessä, kun talon perustukset on valettu. Alustan täyttö voidaan jakaa kahteen osaan, joita ovat sisä- ja ulkotäyttö.

Sisätäytön yhteydessä asennetaan viemärijärjestelmä ja kaapelit. Sisätäytön materiaalina käytetään yleensä hiekkaa, kapillaarikatkossa käytettävää sepeliä lukuun ottamatta.

Ulkotäytön yhteydessä asennetaan salaojitus ja sadevesiputket, sekä niiden kaivot ja viemärit. Putket kytketään viemäreihin ja peitetään hiekalla tai murskeella. Putkien yläpuolelle asennetaan vielä routasuojaus ehkäisemään ja suojaamaan niiden jäätymistä talvella. Tarvittaessa talon perustuksia vasten asennetaan patolevyt. Lopuksi ulkotäyttö voidaan päällystää pihasuunnitelman mukaisella materiaalilla, kuten mullalla.

Kun pohjarakentaminen on onnistuneesti takana, voit aloittaa talosi rakentamisen turvalliselle ja kestävälle alustalle. Tutustu lisää salaojitukseen täältä.

Pohjarakentamisen vaiheisiin liittyvät myös sähkö- ja viemäröintityöt. Yhteenveto: maanrakennus ja pohjarakentaminen

Laadukkaasti toteutettu maanrakennus osana pohjarakentamista on tärkeä osa rakennusprosessia, sillä se luo perustan rakennuksen kestävyydelle ja turvallisuudelle sekä vaikuttaa rakennuksen pitkäikäisyyteen. Oikein toteutettuna pohjarakentaminen estää rakennuksen painumisen, suojaa sitä kosteudelta ja varmistaa, että rakennus kestää maaperän liikkeet ja muut ympäristövaikutukset.

Pohjarakentamisen onnistuminen edellyttää tarkkaa suunnittelua, maaperän kunnon selvittämistä ja maanrakennustyön ammattitaitoista toteutusta, jossa kaikki työvaiheet tehdään huolellisesti alusta loppuun.

Maanrakennustyöt ammattitaidolla

Kun olet rakentamassa uutta kotia tai muuta rakennusta ja tarvitset maanrakennuksen asiantuntijaa, ota yhteyttä LM Infraan. Meiltä saat aina laadukkaat maanrakennustyöt, jotka kestävät aikaa.

Meiltä tilaat maanrakennustyöt myös suurempiin projekteihin, kuten kuntien tarpeisiin ja infrastruktuurin rakentamiseen.