Skip to main content

Miten valita sopiva perustamistapa? Porapaalutuksen etuina ovat muun muassa vähäisempi melu ja tärinä verrattuna esimerkiksi lyöntipaalutukseen. Porapaalutusta on siis mahdollista käyttää tiheästi rakennetuilla alueilla. Porapaalutuksen suunnittelussa täytyy huomioida lukuisia toimenpiteitä, aina paalujen valinnasta valmisteluun, pohjatutkimuksiin ja paalutussuunnitelmaan. Itse paalutustyö on tarkkaa ja vaatii huolellista valvontaa.

Tässä artikkelissa kerromme pääpiirteittäin porapaalutuksen vaiheista, ja miten porapaalutus eroaa muista paalutusmenetelmistä.

Miten porapaalutus toimii?

Porapaalutus on perustamismenetelmä, jossa maahan porataan reikiä, joihin teräsputkesta valmistettu porapaaluasetetaan ja ne täytetään betonilla sekä tarvittaessa raudoitteilla. Näin luodaan vahvoja ja kantavia paaluja, jotka kestävät hyvin kookkaiden rakennelmien, kuten siltojen ja kerrostalojen painon.

Muihin paalutustapoihin verrattuna, porapaalutuksen kantavuus on parempi pehmeissä maaperissä. Menetelmä sopii erityisesti kohteisiin, joissa maaperä on heterogeeninen eli maaperässä on vaihtelevia kerroksia tai osia, jotka eroavat ominaisuuksiltaan. Menetelmä sopii käytettäväksi silloin, kun paalut on asennettava tarkasti suunnitelluille paikoille.

Porapaalutuksen vaiheet

Porapaalutus on monimutkainen prosessi, ja siitä vastaa lukuisat eri maanrakennuksen ammattilaiset aina rakennesuunnittelijasta porauskoneen kuljettajaan. Työtä valvoo yleensä paalutustyönjohtaja. Paalutuksessa ja sen suunnittelussa on tärkeää valita oikeat materiaalit ja paalutyypit, laskea paalujen kantavuus, sekä suunnitella rakennusten ja paalujen rakenteet.

Seuraavaksi käymme läpi merkittävimpiä porapaalutuksen työvaiheita.

Maaperätutkimus

Maaperätutkimusta käytetään perustamistavan valintaan, sillä maaperästä on saatava selville sen kantavuus, rakenne ja esimerkiksi pohjaveden taso. Maaperätutkimus selvittää muun muassa maaperän ominaisuudet ja kallion pinnan korkeuden sekä kallioperän rikkonaisuuden. Mitä isompi rakennus ja sen myötä suurempi kuroma paalujen päälle muodostuu, sitä todennäköisempää kallioperän siirtyminen tulee olemaan.

Mikäli maaperätutkimuksen perusteella käy ilmi, että maaperä on kantavuudeltaan heikko, voi se vaikuttaa merkittävästi perustustavan valintaan ja vaadittaviin lisävahvistuksiin.

Lue lisää maaperätutkimuksesta ja miksi sekä miten se tehdään.

Paalujen sijoitus ja poraus

Porapaalut asetetaan maahan ympäröivien rakenteiden vaatimukset huomioiden. Paalujen minimietäisyydet täytyy laskea aina tapauskohtaisesti ja paalutyypin valinta täytyy määrittää myös viereisten rakenteiden mukaan. Paalutuksesta aiheutuu tärinää, joka voi väärin toteutettuna vaurioittaa ympäröiviä rakenteita.

Paalut porataan maaperän kantavaan kerrokseen tai kallioon, noudattaen aina yksilöllistä poraustapaa. Minimiporaussyvyys täytyy laskea kohteen mukaan. Maaperää ja sen liikkeitä täytyy tarkkailla porauksen aikana, jotta siinä ei tapahdu merkittäviä muutoksia.

Injektointi ja paalujen katkaisu

Porapaaluun ja sitä ympäröivään maaperään injektoidaan injektioainetta, yleensä sementtilaastia, jolla vahvistetaan maaperää. Injektioaine täyttää paalun ja maaperän välisen tyhjän tilan. Sopiva injektointimenetelmä valitaan maapohjan ominaisuuksien ja käytettävän kaluston sekä injektioaineen mukaan. Asennuksen jälkeen paalujen päät täytyy katkaista, jotta sinne ei päädy ylimääräisiä aineita.

Porapaalun raudoitus ja betonointi

Poraamisen jälkeen porapaalut raudoitetaan, esimerkiksi teräspalkkien avulla, mikä vahvistaa paalun kestävyyttä. Sen jälkeen paalut betonoidaan vaatimusten mukaisella betoniseoksella, aloittaen valaminen alhaalta ylöspäin. Betoniin asetetaan lopuksi terästankoja, joilla paalut asennetaan myöhemmin rakennettavaan ylärakenteeseen.

Teräsputkesta valmistettu porapaalu.

Porapaalu vai muu paalutustekniikka?

Suunniteltaessa rakennuksen perustuksia, on tärkeää valita oikea paalutustekniikka, joka vastaa kohteen vaatimuksia sekä maaperän ominaisuuksia. Porapaalut sekä muut paalutustekniikat, kuten lyöntipaalut ja ruuvipaalut tarjoavat erilaisia etuja ja soveltuvat erilaisiin rakennuskohteisiin.

Porapaalun edut ja haasteet

Porapaalutuksen etuna on, että käytettävä porausmenetelmä tuottaa vähemmän tärinää ja melua verrattuna lyöntipaalutukseen. Tämä tekee porapaaluista sopivan vaihtoehdon tiheästi asutuille tai herkille alueille.

Porapaalut voidaan asentaa syvälle heterogeeniseen maaperään, jossa on vaihtelevia kerroksia. Ne ovat erittäin tehokkaita pehmeässä maaperässä, jossa muut paalutustekniikat saattavat epäonnistua. Paalut voidaan asentaa hyvin tarkasti suunnitelluille paikoille, mikä on tärkeää esimerkiksi ahtailla työmailla tai kun paalutuksen on sovittava olemassa oleviin rakenteisiin.

Porapaalutus voi olla kuitenkin hinnaltaan kalliimpaa kuin lyöntipaalutus, esimerkiksi pienemmissä projekteissa. Poraamalla paalutus voi kuitenkin olla hitaampaa, sillä poraus, betonointi ja betonin kuivuminen vievät enemmän aikaa.

Lyöntipaalutus on nopea vaihtoehto

Lyöntipaalutus on nopea perustamistapa, jossa esivalmistettuja paaluja lyödään maahan raskaan koneen avulla. Suuremmissa projekteissa lyöntipaalutus voi olla kustannustehokkaampi vaihtoehto erityisesti, kun paaluja tarvitaan paljon.

Lyöntipaalutus tuottaa paljon melua sekä tärinää, mikä voi häiritä ympärillä olevaa ympäristöä sekä lähialueen asukkaita. Tämä menetelmä ei myöskään sovi herkille tai tiheästi asutetuille alueille, eikä se ole yhtä tehokas vaihtoehto pehmeään maaperään, kuin porapaalutus.

Ruuvipaalut ovat yksinkertaista asentaa

Ruuvipaalut kierretään maahan, mikä tekee niiden asennuksesta nopeaa ja yksinkertaista. Tämä menetelmä aiheuttaa vähän tärinää ja melua, ja se voidaan usein toteuttaa ilman suuria maansiirtotöitä.

Ruuvipaalut eivät kuitenkaan sovellu hyvin raskaiden rakennusten perustuksiksi tai erittäin syviin maaperiin. Ruuvipaalut voivat olla kalliimpia kuin lyöntipaalut, varsinkin suuremmissa projekteissa.

Lue lisää perustuksien teosta paaluttamalla.

Porapaalu voidaan asentaa pehmeään maaperään.

Porapaalujen eri käyttökohteet

Porapaalutus on erityisen nopea ja tarkka vaihtoehto, jonka vuoksi se sopii monenlaisiin eri rakennustöihin. Porapaaluja voi hyödyntää esimerkiksi omakotitalon, teollisuusrakennuksen tai laiturin perustukselle.

Omakotitalojen perustukset

Porapaalut ovat erinomainen ratkaisu omakotitalojen perustuksiin, erityisesti jos rakennuspaikka on maaperältään pehmeä tai epävakaa. Porapaalut varmistavat, että talon perustukset ovat tukevat ja kestävät, riippumatta maaperän vaihteluista.

Terassit, autotallit ja varastot

Porapaaluja käytetään myös terassien perustukseen, jos terassi sijaitsee kallioisella tai haastavalla maaperällä. Autojen ja varastojen perustukset voidaan myös toteuttaa porapaaluilla, jos maaperä on kantavuudeltaan heikkoa. Porapaalutuksella varmistetaan, että rakenteet kestävät ajoneuvojen painon ja säilytettävien tavaroiden kuormituksen.

Kantava ja kestävä perustus infrastruktuuriprojekteihin

Paaluja käytetään usein myös esimerkiksi siltaprojekteissa, joissa tarvitaan erittäin kantavia ja kestäviä perustuksia. Tämä on erityisen tärkeää vesistöjen ylityksissä, joissa paalutuksen on kestettävä veden aiheuttama paine ja maaperän vaihtelut.

Myös erilaiset teollisuusrakennukset vaativat vankat ja pitkään kestävät perustukset hyötyvät porapaalutuksesta. Näissä projekteissa nopeus ja tarkkuus ovat olennaisia, jotta rakennustyöt etenevät sujuvasti ja turvallisesti.

Tutustu LM Infran Paalutus-palveluihin

Käyttämämme erilaiset paalutustekniikat mahdollistavat paalujen tarkan porauksen ja asentamisen mihin tahansa kohteeseen, niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla.

Toteutamme monipuoliset paalutusratkaisut Suomessa. Palvelemme laajasti Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Tutustu lisää LM Infran palveluihin.